ŻYWIENIE

 

Uwaga rodzice dzieci 6-letnich!
 
Od 1 września, od wszystkich dzieci urodzonych w 2011 roku,
(niezależnie od daty urodzenia) nie pobiera się opłaty
za korzystanie z wychowania przedszkolnego (godziny pobytu w przedszkolu),
 
zgodnie z Ustawą z dnia 2 grudnia 2016r. o zmianie Ustawy
o dochodach jednostek samorządu terytorialnego oraz niektórych
innych Ustaw (Dz. U. z 2016r. poz. 1985).
 
Wszystkie nadpłaty za wrzesień zostaną uwzględnione w rozliczeniu październikowym.
 

 

Jadłospis dekadowy od 09.11.17 do 22.11.17

Data

Śniadanie

II śniadanie

Obiad

09.11.17

czwartek

Kiełbaska krucha

tarty ser żółty

pieczywo mieszane, masło

( pszenica, żyto)

szczypior, pomidor

mięta do picia

Bułka maślana ( pszenica)

sok naturalnie tłoczony z gruszką

Makaron rurki z pełnego przemiału z kruszonym białym serem i szpinakiem ( pszenica)

liść sałaty, jabłko

woda min. n/g

10.11.17

piątek

Parówki z szynki na ciepło

ser biały w plasterkach

pieczywo mieszane, masło

( pszenica, żyto)

bukiet surówek

herbata owocowa z cytryną

Krupnik zabielany jogurtem z kaszą jęczmienną i natką

( seler, masło klarowane, pszenica)

biszkopt ( pszenica)

jabłko

mięta do picia

Filet z dorsza w ziołach z pieca konwekcyjnego

ziemniaki z koperkiem

sur z czerwonej kapusty z rodzynkami

woda min. n/g

13.11.17

poniedz.

Kanapki mieszane

( szynka, miód)

( pszenica, żyto, masło, miód)

bukiet warzyw na ciepło

kakao ( mleko)

Z. ogórkowa z ziemniakami

( seler, masło klarowane)

chlebek chrupki ( pszenica)

pomidor z cebulką

rumianek do pica

Pierogi leniwe z masłem

( pszenica, jajko, ser biały)

sur z selera, jabłka i banana z dodatkiem jogurtu

woda min. n /g

14.11.17

wtorek

 

wg pomysłów dzieci:

Kiełbasa krakowska sucha,

serek biały z szczypiorem

pieczywo mieszane, masło

( pszenica, żyto)

rzodkiew biała, ogórek zielony

mięta do picia

Zupa pieczarkowa z groszkiem ptysiowym

( seler, masło kl., pszenica)

 

koktajl mleczno-jogurtowy z owocami

chrupki kukurydziane

Udziec z indyka duszony w warzywach

(cukinia, kukurydza, pomidor, koper)

ziemniaki puree z mlekiem

ogórek kiszony

porcja gruszki

woda min. n/g

15.11.17

środa

Płatki jęczmienne na mleku

Kanapki i z szynką z indyka

( pszenica, żyto, masło)

rzodkiewka, kukurydza

rumianek do picia

 

Żurek zabielany jogurtem, z jajkiem i kiełbaską

( seler, masło kl., jęczmień, pszenica)

wafel ryżowy z miodem

sok z jabłka i marchewki własnego wyrobu

( warsztaty dla dzieci)

Gołąbki luzem, sos pomidorowo-czosnkowy ( jogurt)

sur z kapusty pekińskiej z papryką czerwoną i natką

½ banana

woda min. n/g

16.11.17

czwartek

Karczek duszony w warzywach

ser biały w plasterkach

bułka orkiszowa ( pszenica, masło)

ogórek zielony, rzodkiewka

mięta do picia

Włoska zupa jarzynowa z ziemniakami

( kapusta włoska+ seler naciowy+ pomidory + warzywa)

( seler, masło kl.,)

koktajl mleczno-jogurtowy z owocami

maca ( pszenica)

Sznycel wołowy

( pszenica, jajko)

kasza jęczmienna pęczak

sur marchew z ogórkiem kiszonym i cebulką

porcja mandarynki

woda min. n/g

17.11.17

piątek

Ser żółty Królewski

½ jajka z kiełkami brokuł

pieczywo mieszane, masło

( pszenica,żyto)

bukiet surówek

rumianek do picia

Z. pomidorowa z zacierką zabielana jogurtem

( seler, masło kl., pszenica, jajko)

kanapki Małysza

( bułka weka z bananem)

( pszenica, masło)

mięta do picia

Pulpety rybne z dorsza własnego wyrobu ( pszenica, jajko)

ziemniaki puree z mlekiem

sur wielowarzywna z majonezem kieleckim

sałatka owocowa

woda min. n/g

20.11.17

poniedz.

Zacierka na mleku

( pszenica, jajko)

bakalie

szynka bez wędzenia

pieczywo mieszane, masło

( pszenica, żyto)

rzodkiewka, kukurydza

mięta do picia

Zupa krem z groszku zielonego z prażonymi ziarnami słonecznika i grzankami

( seler, masło kl., żyto, pszenica)

jajko na twardo z kiełkami brokuł i papryką czerwoną

chlebek chrupki ( pszenica)

rumianek do picia

Makaron z polewą serowo-owocową

( pszenica)

sur marchew tarta z jabłkiem

( jogurt)

crispy jabłkowe

woda min. n/g

21.11.17

wtorek

wg pomysłów dzieci:

½ jajka , szynka bez wędzenia,

kremowy serek biały z papryką czerwoną

pieczywo mieszane, masło

( pszenica, żyto)

ogórek kiszony, rzodkiewka

rumianek do picia

Kapuśniak z kiszonej kapusty

( seler, masło kl.)

 

koktajl mleczno-jogurtowy z owocami

chrupki jaglane

Pierś z indyka w sosie słodko-kwaśnym

ryż z ananasem

sałatka z buraków z cebulką

porcja mandarynki

woda min. n/g

22.11.17

środa

Płatki kukurydziane na mleku

pasta jajeczna z kukurydzą i jogurtem

pieczywo mieszane, masło

( pszenica, żyto)

papryka czerwona do chrupania

mięta do picia

Rosół z makaronem nitki i zieloną pietruszką

( seler, masło kl., pszenica)

½ banan

sucharek ( pszenica)

rumianek do picia

Pieczeń rzymska - jarzynowo-mięsna

( karczek b/k + kalafior)

( pszenica, jajko)

ziemniaki puree z mlekiem

sur z kapusty kiszonej

jabłko


 

Na jadłospisach dziennych wyszczególniane są substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje – prawa strona jadłospisu dziennego.

Pogrubioną czcionką oznaczono alergeny zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011

Od dnia 01.09.2016 roku jadłospisy układane są z godnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia
z dnia 26 lipca 2016 r. dotyczącym wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci w placówkach oświatowych ( eliminacja cukru, ograniczenie soli, 2 porcje nabiału w codziennych posiłkach dzieci ….)

Od dnia 13 grudnia 2016 r. wchodzi Rozporządzenie ( UE) nr 1169 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

W załączniku REGULAMIN ŻYWIENIA obowiązujący od 1.09.2014r

 

 

 

 

 

ZałącznikWielkość
regulamin żywienia wrzesień 2014.doc32.5 KB
alergeny.jpg467.82 KB

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer